برخورد با ایست قلبی در بزرگسالان و احیای قلبی ریوی
احیای قلبی ریوی
احیای قلبی ریوی راهی است برای به گردش انداختن خون و اکسیژن در فردی که قلبش از تپش ایستاده است.
انجام مانور احیای قلبی ریوی پایه، بدون نیاز به هیچ دستگاه و داروی پیچیده ای میتواند زندگی بسیاری را نجات دهد و از آسیب رسیدن به مغز و دیگر اندام ها به دنبال نرسیدن اکسیژن پیشگیری کند. انجام این کار تا زمانی که ضربان قلب بازگردد ادامه مییابد.
گفتنی است که شیوه انجام احیا در بزرگسالان با احیا در کودکان همسان نیست و در نوشتاری دیگر به آن پرداخته می شود.
چگونه بدانم که فردی نیاز به انجام احیا دارد؟
در برخورد با کسی که بیهوش شده، نخست تلاش کنید با تکان دادن محکم شانه ها، نیشگون گرفتن دردناک و صدا زدن توان پاسخگویی او را ارزیابی کنید. اگر پاسخی دریافت نکردید، یا ببینید که نفس نمی کشد و یا هنگام دم و بازدم خرخر میکند بی درنگ با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید و سپس احیا را آغاز کنید.
اگر کس دیگری آن جاست که می تواند به شما کمک کند از او بخواهید دستگاه شوک الکتریکی خودکار را بیاورد. (در بیشتر جاهایی که مکان های همگانی هستند بودن این دستگاه کمک کننده خواهدبود که شوربختانه در کشور ما کمتر می بینیم.) هنگامی که با اورژانس تماس میگیرید کسی که پاسخ میدهد شما را برای انجام احیا کمک می کند و بسته به نیاز تا رسیدن نیروهای فوریت به شما راهنمایی های بیشتری می دهد. بهتر است گوشی همراه خود را روی بلندگو بگذارید تا دستانتان برای انجام احیا آزاد باشند.
چگونه بدون آموزش پزشکی احیا را انجام دهیم؟
کسانی که آموزش ویژه ای برای این کار ندیده اند، پیشنهاد می شود تنها به احیای قلبی بپردازند و نگران انجام تنفس دهان به دهان نباشند. پایه ای ترین نیاز فردی که دچار ایست قلبی شده است به گردش درآوردن خون در بدن اوست.
دوباره نیاز است گفته شود که اگر نیاز به انجام مانور دیگری باشد پاسخگوی تلفنی اورژانس تا رسیدن نیروی کمکی شما را راهنمایی می کند. برای نمونه چه بسا خفگی و بسته شدن مجرای هوایی یا خونریزی فعال از بدن سبب بیهوشی شده باشد که دراین باره نیاز به کارهای دیگری است.
برای انجام احیای قلبی تنها کاری که باید انجام دهید فشار دادن پرنیرو و تند به میانه ی قفسه ی سینه و به شیوه ی درست است. در نظر داشته باشید که پشت بیمار روی سطح هموار و سفتی باشد. سپس:
- بربالین او زانو زده، هر دو دست را روی هم بگذارید به گونه ای که کف دست ها رو به پایین باشد و انگشت ها درهم رفته باشند. همچون نگاره ای که در زیر می بینید.
- آرنج و بازوی خود را خم نکنید و راست نگه دارید و با کف دست به میانه قفسه سینه فشار بیاورید. اگر سنگینی وزن خود را برای فشار آوردن به کار گیرید، به جای نیروی بازو و دست ها، هم دیرتر خسته می شوید و هم اینگونه فشار دادن کارسازتر خواهد بود انگار که هر بار با فشار ما قلب خون را به گردش می اندازد.
- با هر بار فشار دادن باید ۵ سانتی متر قفسه سینه پایین برود و میان هر دو فشاری که میدهیم باید بگذاریم قفسه سینه به همان جای نخست برگردد.
- نگران شکستن دنده ها نباشید و این کار را با شتاب انجام دهید به گونه ای که در هر دقیقه ۱۰۰ تا ۱۲۰ بار انجام شود.
تا رسیدن آمبولانس یا کسی که آموزش پزشکی دیده احیا را ادامه دهید. اگر خسته شدید خود را با کسی جابجا کنید و بهتر است این جابجایی بی درنگ باشد. اگر بتوانید هر ۲ دقیقه جابجا شوید احیا کارآمدتر خواهد بود.
گرفته شده از Freepik
آیا کسانی که اموزش ویژه ی پزشکی دیده اند احیا را به گونه ی دیگری انجام می دهند؟
بله. افزون بر فشار دادن به قفسه سینه، نفس کمکی نیز داده می شود. برای این کار کمک کننده، بینی قربانی را می گیرد و از راه دهان به شیوه ای که مجرای هوایی در بازترین شکل خود باشد بازدم می کند و یا با آمبوبگ این کار را انجام می دهد که هر کدام روش و ویژگی خود را دارند. آنچه تاکنون گفته شد را به روش hands-only (برگردان پارسی آن: تنها دست ها) می شناسیم که در این شیوه همان گونه که دیدید پیاپی ماساژ قلبی انجام می شود.
در ادامه از چگونگی نفس دادن دهان به دهان سخن کوتاهی می گوییم:
با انجام مانور زیر مجرای هوایی به خوبی باز می گردد و هوای دمیده شده بهتر به ریه ها میرسد:
- یک دست را روی پیشانی و دست دیگر را زیر چانه گذاشته و به آرامی سر را به عقب و چانه را بالا می کشیم.
- سر و گردن را به همان گونه نگه داشته و بینی فرد را با دست می بندیم.
- پس از یک دم عمیق، دهان خود را روی دهان فرد گذاشته و یک ثانیه در دهانش می دمیم. در همین هنگام پر شدن و بالا آمدن قفسه سینه را نیز می بینیم.
- برای نفس دادن دهان به دهان باید پس از هر ۳۰ بار ماساژقلبی ۲ بار به فرد نفس داده و دوباره ماساژ قلبی را ادامه دهیم.
گرفته شده از Freepik
در پایان گفتنی است آنچه خواندید ویژه ی احیاگران غیرحرفه ای است، بنابراین از ریز شدن بیشتر خودداری شده تا در دریافت آن دچار سختی نگردید.
بن مایه:
پیروز و سربلند باشی دکتر روان گرامی
سپاسگزار دکتر حیران دوست داشتنی